Κέντρο Προσομοίωσης Επιχειρήσεων (ΚΠΕ)

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εκπαί­δευσης των στελεχών σε θέματα τακτικής με τη χρήση σύγχρονων μέσων προσομοίω­σης και πολεμικών παιγνίων, εγκαινιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2006 το Κέντρο Προσο­μοίωσης Επιχειρήσεων (ΚΠΕ), το οποίο εδρεύει στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ στο στρατόπεδο «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ». Στο συγκεκριμένο Κέντρο θα εκπαιδεύ­ονται εκ περιτροπής όλες οι οργανικές μονάδες ελιγμού του Δ’ ΣΣ σε όλες τις φάσεις του αγώνα, με τη χρήση του Πολε­μικού Παιγνίου (ΠΠ) «ΙΑΝΟΣ (JANUS)».

Η εξάσκηση και η αξιολό­γηση των Επιτελείων επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος και των φυσικών ηγητόρων του (διοικητές λόχων, διμοιρίτες κτλ.):

  • στη διαδικασία σχεδία­σης επιχειρήσεων
  • στη ταχεία λήψη απο­φάσεων
  • στο συντονισμό μεταξύ των κατά τη διεξαγωγή τακτικών θεμάτων, μέσα από ένα εικονικό πεδίο μάχης, που υλοποιείται με την χρήση του παιγνίου.

Ήδη, από 6 Νοεμβρίου 2006 άρχισε η λειτουργία του με συμμετοχή της Διοίκησης Επιτελείου και στελεχών Μονάδας της περιο­χής, με τη διεξαγωγή άσκησης αμυντικών επιχειρήσεων, εξετάζοντας μέσα από ψηφιακό χάρτη της περιοχής ευθύνης της συγκεκριμέ­νης Μονάδας αντικείμενα όπως η:

  • Σταθερή άμυνα στη Ζώνη Ευθύνης του
  • Απαγόρευση εχθρικών κατευθύν­σεων και καταστροφή του εχθρού.
  • Εκτέλεση αντεπιθέσεων με την εφεδρεία του.
  • Επιτήρηση των πιθανών ζωνών προ­σγείωσης ελικοπτέρων και ρίψης αλεξιπτωτιστών.

Μετά το τέλος της διεξαγωγής πραγματοποιείται ανάλυση και κριτική της άσκησης (After Action Review) με τη χρήση κατάλληλου εργαλείου απενημέρωσης του παιγνίου, το οποίο καταγράφει την εξέλιξη των γεγονότων και παρέχει τη δυνατότητα για την επανάληψη της μάχης, όπως ακρι­βώς διεξήχθη με τη μορφή video. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανακτούνται συγκε­κριμένες πληροφορίες για κινήσεις, προ­σβολές, απώλειες, ανάλυση των εμπλοκών μεταξύ των αντιπάλων, διαδικασίες διοίκη­σης και ελέγχου κτλ. και εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο της τακτικής κατάρτισης των στελεχών της Μονάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s