Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Ιστορικό

Το τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 150, στο βόρειο άκρο της πόλης, κοντά στο μεταβυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κατασκευάστηκε το 1907 από άγνωστο αρχιτέκτονα, και αποτελεί τυπικό δείγμα προβιομηχανικού κτίσματος του Νομού Έβρου, από τα ελάχιστα σωζόμενα της εποχής της Τουρκοκρατίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του λειτούργησε ως αποθήκη δημητριακών και τυροκομικών προϊόντων και ως κουκλόσπιτο, χώρο δηλαδή παραγωγής μεταξιού. Το κτίριο διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα αρχιτε­κτονικά στοιχεία, που αφορούν το διάκοσμο, την ποιότητα της κατασκευής και το μέγεθος του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και το διάκοσμο του, έφτασε στο Διδυμότειχο κατόπιν παραγγελίας, από το μακρινό Αρχάγγελο της Σιβηρίας. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα το κτίριο αποτελούσε ιδιοκτησία της οικογένειας Ζεγγίδη, ενώ μετά το 1964 αποκτήθηκε από τους αδελφούς Τσιγγίδη, οι οποίοι πρόσφατα το πούλησαν στο Δήμο Διδυμοτείχου.

Οι προσπάθειες μετατροπής του σε πολιτιστικό χώρο ξεκίνησαν το 1996, με πρωτοβουλία του Δήμου και με την ένθερμη υποστή­ριξη του τότε Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Παραγιουδάκη και του τότε διοικητή της 16ης Μεραρχίας υποστράτηγου Φλωράκη. Οι ερ­γασίες άρχισαν ένα χρόνο αργότερα, και ο Δήμος παραχώρησε τελικά το σύνολο του οικοδομήματος στο Γενικού Επιτελείου Στρατού με σκοπό τη μετατροπή του σε στρατιωτικό μουσείο. Με τις ενέργειες της 16ης Μεραρχίας επιτεύχθηκε, κατά το τελευταίο εξάμηνο του 1999, ο εμπλουτισμός του μουσείου με εκθέματα καθώς επίσης και η προμήθεια σύγχρονης υποδομής (κλιματιστικό, ανελκυστήρας για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.) για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του μουσείου.

Το περιεχόμενο του Μουσείου

Το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου αποτελείται από τρεις ορόφους, καθένας εκ των οποίων καλύπτει διαφορετικές θε­ματικές ενότητες.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου (ισόγειο) συναντάμε:

  • το γραφείο υποδοχής επισκε­πτών
  • την αίθουσα οπτικοαουστικών μέσων
  • το χώρο του μπαρ, στον οποίο γίνεται και μία αντιπρο­σωπευτική παρουσίαση των σύγχρονων οπλικών συστη­μάτων που χρησιμοποιεί ο ελλη­νικός στρατός
  • την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους ήρωες Εβρί- τες που έπεσαν στα πεδία των μαχών
  • την αίθουσα με τα μνημεία – ηρώα της περιοχής και
  • το δωμάτιο που θα φιλοξενεί μικρής κλίμακας περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η κε­ντρική έκθεση του μουσείου, στην οποία παρουσιάζεται η νεότερη στρατιωτική ιστο­ρία της Ελλάδας μέσα από ένα συνδυα­σμό φωτογραφικού υλικού, ιστορικών κει­μένων, πινάκων ζωγραφικής, πολιτικών και στρατιωτικών χαρτών, στρατιωτικών κειμηλίων και άλλων μουσειακών αντικει­μένων. Με τη βοήθεια του τεκμηριωτικού υλικού (κείμενα για τις διαφορετικές περιό­δους της νεότερης ελληνικής ιστορίας), ο επισκέπτης πληροφορείται για την εξέλιξη του ελληνικού κράτους από την Επανάστα­ση του 1821 μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του μουσεί­ου θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτε­ρα τις εξελίξεις αυτές, να αναγνωρίσει τις πλέον αξιόλογες πολιτικές φυσιογνωμίες του τόπου, αλλά και τα σημαντικότερα γεγονότα της στρατιωτικής του ιστορίας. Εξάλλου, η άμεση επαφή με τα όπλα, τις στολές και τις ποικίλες εξαρτήσεις που χρησιμοποίησε κατά και­ρούς ο Έλληνας στρατιώτης, όπως επίσης και οι ξένοι στρα­τιώτες που βρέθηκαν στην Ελ­λάδα, κάνει ακόμα πιο ενδια­φέρουσα την αναδρομή στις δραματικές στιγμές που αντιμετώπισε ο ελληνικός στρα­τός στην προσπάθεια του να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας. Η μελέτη των παραπάνω εμπλου­τίζεται από το επιπλέον συνοδευτικό υλικό (πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες κλπ.) που διαθέτει η κεντρική έκθεση του μουσείου.

Τέλος, ο τρίτος όροφος του μουσείου θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση λιθογραφίων, αλλά και περιοδικές εκθέσεις που θα αλλά­ζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βασικό στόχο του μουσείου αποτε­λεί η παροχή ιστορικών γνώσεων στους στρατευμένους νέους, που υπηρετούν στον ακριτικό Νομό του Έβρου, στη σπουδάζουσα νεολαία, στους τουρίστες που επισκέπτονται τον Έβρο και, βέ­βαια, σε όλους τους κατοίκους της περιο­χής. Έτσι, με τις κοινές προσπάθειες των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρ­χών, δημιουργείται ένα νέο πολιτιστικό κέντρο στο Διδυμότειχο που φιλοδοξεί να διατηρήσει ακέραια την ιστορική μνήμη του τόπου και να προσφέρει έδαφος για ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο μέλλον. Για το σκοπό αυτό, το Στρα­τιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου επιθυμεί να διατηρήσει ενεργή τη συλλεκτική του δραστηριότητα, με τη συμπαράσταση βέβαια κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη, έτσι ώστε το περιεχόμενο του να εμπλουτίζεται διαρκώς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s