Τακτικό Σύστημα Διοικήσεως και Ελέγχου «Ηνίοχος»

Η προμήθεια ενός σύγχρονου άρματος, όπως το LEO2HEL, με 20ετή κύκλο ζωής θα υπολοίπετο των συγχρόνων απαιτήσεων του πεδίου της μάχης αν δε διέθετε ένα σύγχρονο αυτοματοποιη­μένο σύστημα διοικήσεως και ελέγχου. Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε από την προμηθεύτρια εταιρεία σε συνεργα­σία με τις διευθύνσεις τεθωρακισμένων και πληροφορικής του ΓΕΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΞ έχει την επωνυμία «ΗΝΙΟΧΟΣ» και αποτελεί έναν ακόμη πολλαπλασιαστή ισχύος που δίδει τη δυνατότητα στον αρχηγό πληρώματος όλων των αρμάτων της επιλαρχίας να απαντά στα πλέον κρίσιμα ερωτήματα του πεδίου μάχης: Που είμαι; Που είναι οι φίλοι μου; Που είναι ο εχθρός;

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» αποτελείται από μια οθόνη αφής, που βρίσκεται στη θέση του αρχηγού πληρώματος, από μια οθόνη παρακολούθησης της πορείας, στη θέση του οδηγού και από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Διασυνδέεται με κύρια συστήματα του άρματος, όπως το σύστη­μα πλοήγησης (GPS και αδρανειακό), το σύστημα βολής, τους ασυρμάτους και τροφοδοτείται με πληροφορίες, όπως η θέση του άρματος στο έδαφος, η στάθμη πυρομαχικών και καυσίμων, η καταχώρηση απειλών μετά από τηλεμετρήσεις κ.λπ.

Οι πληροφορίες, άμεσες (π.χ. θέση άρματος, απειλές) ή έμμεσες (π.χ. κατά­σταση άρματος) διαχέονται από κάθε σταθμό «ΗΝΙΟΧΟΣ» και στα λοιπά άρματα που συμμετέχουν στο αυτό δίκτυο. Έτσι ο αρχηγός πληρώματος (πλήρωμα, ουλαμαγός, διοικητής Ίλης, 3° Γραφείο, διοικητής επιλαρχίας) έχει άμεση επίγνωση της τακτικής κα­τάστασης τόσο για τα φίλια τμήματα όσο και για τα εχθρικά. Η ανωτέρω τακτική κατάσταση παρου­σιάζεται σε ψηφιακούς χάρτες (raster και vector) παραγωγής ΓΥΣ.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει τη δυνατότητα σύ­νταξης σχεδιαγραμμάτων επιχειρήσεων σύμφωνα με το κανονισμό συνθημα­τικών παραστάσεων του στρατού και, επίσης, δίδει τη δυνατότητα σύνταξης και διαβίβα­σης αναφορών του Εθνικού Συστήματος Αναφορών (ΕΘΣΥΣΑΝ) τυποποιημέ­νων κατά τα διεθνή και ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Συμπερασματικά ο αρχηγός πληρώ­ματος, των νέων αρμάτων LEO2HEL, έχει στη διάθεσή του μια πληθώρα εργαλείων για την εκτέλεση της αποστολής του, στα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να τα χρησιμοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό προκειμένου να αξιοποιήσει το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s