Στρατιωτικό Μουσείο Χάνι Εμίν Αγά

Το Χάνι Εμίν Αγά βρίσκεται στο 29ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών και συγκεκριμένα στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Εθνική Οδό. Στη γύρω περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός ιστορικών Μνημείων και Ηρώων από τον πόλεμο του 1912-1913.

Το μουσείο στεγάζεται στο Χάνι Εμίν Αγά, που χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού κατά τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ηπείρου στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Πρόκειται για κτίριο του 19ου αιώνα που χρησιμοποιούνταν ως χάνι και το οποίο ανακατασκευάστηκε το 1950, διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του.

Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου είναι η παρουσίαση των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

Στο μουσείο εκτίθενται όπλα, παράσημα και μετάλλια του Ελληνικού και τουρκικού στρατού. Επίσης εκτίθενται φωτογραφίες από τις πολεμικές επιχειρήσεις, στολές και διάφορα στρατιωτικά κειμήλια. Σε ξεχωριστό χώρο του μουσείου αναπαριστάται το γραφείο του Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και ο χώρος υποδοχής.

Τα σημαντικότερα κειμήλια είναι οι υδατογραφίες του Κενάν Μεσαρέ, γιου του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταξίν πασά. Σε αυτές απεικονίζονται ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Εύζωνας να φυλά σκοπιά έξω από το χάνι, ο Έλληνας στρατιώτης στην Ήπειρο, οι Ηπειρώτισσες να κουβαλούν πυρομαχικά για τον Ελληνικό Στρατό, αλλά και οι άμαχοι και τραυματίες. Τέλος, απεικονίζεται ο Εσάτ Πασάς και ο Τούρκος διοικητής των Ιωαννίνων να συνομιλεί με τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο μετά την παράδοση των Ιωαννίνων. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη μάχη του Μπιζανίου με το υπάρχον οπτικοακουστικό σύστημα, που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε.

Συνοπτική Περιγραφή της Μάχης

Στις 11 Ιανουαρίου 1913 φθάνει στην Ήπειρο το Γενικό Στρατηγείο υπό τη διεύθυνση του Διαδόχου Κωνσταντίνου, προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη.  Το πυροβολικό άρχισε από το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου να εκτελεί βολές προπαρασκευής της επιθέσεως. Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου οι Μονάδες της Στρατιάς συγκεντρώθηκαν στις προβλεπόμενες από το Σχέδιο θέσεις και το πρωί της 20ής Φεβρουαρίου επετέθησαν αιφνιδιαστικά σε όλο το μέτωπο. Η 2η Φάλαγγα επιτέθηκε από το πρώτο φως με την εμπροσθοφυλακή (1ο ΣΕ και 1/17 ΤΠ) και στις 13.00 έφθασε στην περιοχή της Δωδώνης. Πληροφορηθείς ο Διοικητής της Φάλαγγας (αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος) την κατάληψη του Αγ. Νικολάου από την 3η Φάλαγγα, συνέχισε την προέλαση προς Ραψίστα (Πεδινή). Έτσι ενώ τα δύο Τάγματα Ευζώνων (8ο και 9ο) του 1ου Συντάγματος Ευζώνων πλησίαζαν στην Πεδινή, οι Τούρκοι απορριφθέντες σε όλο το μέτωπο Μανωλιάσας – Τσούκας εκινούντο διαλυμένοι  μέσω Πεδινής προς Ιωάννινα. Στις 17.00 καταλαμβάνεται η Ραψίστα (Πεδινή) και τα δύο Τάγματα (8ο και 9ο) συνεχίζουν την καταδίωξη προς Ιωάννινα. Στο μεταξύ ο διοικητής της Φάλαγγας, βλέποντας ότιεκπληρώθηκε η αποστολή του, έστειλε Διαταγή στο 1ο ΣΕ να ανακόψει την προέλασή του και να εγκατασταθεί στα υψώματα Πεδινής. Ο διοικητής της εμπροσθοφυλακής δεν έλαβε τη διαταγή συνεχίζοντας την προέλαση και στις 18.00, το 9ο ΤΕ (Βελισσαρίου) καταλαμβάνει το χωριό Αγ. Ιωάννης (Ανατολή) και αποκόπτει τα διάφορα καλώδια, προς απομόνωση της πόλεως. Εκεί όλη τη νύχτα αναχαίτιζαν και αιχμαλώτιζαν τουρκικά τμήματα. Η παραπάνω τολμηρή κίνηση του 1ου ΣΕ που εισέδυσε στο εσωτερικό της τουρκικής τοποθεσίας μέχρι των παρυφών των Ιωαννίνων, συνετέλεσε στην ταχεία λήψη της αποφάσεως παραδόσεως από τους Τούρκους.

Οι απώλειες των τριών Ελληνικών Φαλαγγών της κύριας επιθέσεως ανήλθαν κατά την 20η Φεβρουαρίου σε πέντε Αξιωματικούς νεκρούς και 259 Οπλίτες.

Επίσκεψη

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:

  • Χειμερινό ωράριο: 09.00 – 12.00 & 15.00 – 17.00
  • Θερινό ωράριο:  09.00 – 12.00 & 17.00 – 20.00
  • Εθνικές Εορτές: 09.30 – 18.00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26450 22297

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s