Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας

Το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας εγκαινιάσθηκε και άρχισε να λειτουργεί στις 10 Ιουνίου 2006. Στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό, από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Στόχος του Στρατιωτικού Μουσείου είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.  Παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας Επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί ένα στολίδι στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Με εκθέματα στολών της εποχής, πολεμικού υλικού και πλούσιου φωτογραφικού υλικού της επανάστασης του 1821, αρχίζει η ξενάγηση. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας με ανάλογα εκθέματα και ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσή-νιους Μακεδονομάχους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε ειδικό κατάλογο. Στη συνέχεια οι Βαλκανικοί πόλεμοι, τα εκθέματα των οποίων συμπληρώνονται και με λάφυρα των εχθρών.

Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική καταστροφή. Έπειτα ακολουθούν αφιερώματα για τον Α’ και Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μάχη των Οχυρών, τη Μάχη της Κρήτης, τη Μέση Ανατολή και την Εθνική Αντίσταση. Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του Ελληνικού Στρατού (Κορέα, Σομαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβία, Πόλεμος του Κόλπου, Αφγανιστάν).

Στην ειδικά διασκευασμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου, που ελκύει το ενδιαφέρον αναζήτησης των επισκεπτών, αποτελεί το βιβλίο των Μεσσηνίων νεκρών που έπεσαν κατά τους αγώνες του Έθνους μας, από το 1897 μέχρι το 1974.

Στον προαύλιο χώρο έχουν εγκατασταθεί βαριά εκθέματα, όπως ένα άρμα Μ 48 – Α5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα κι ένα αεροσκάφος F – 5.

Το Μουσείο επισκέπτονται καθημερινά, μεγάλος αριθμός ιδιωτών, σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και Πανεπιστημιακές Σχολές.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στους δωρητές του Στρατιωτικού Μουσείου, των οποίων οι δωρεές στρατιωτικών κειμηλίων εμπλουτίζουν και κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου.

Οι ώρες λειτουργίας του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας είναι:

  • Τρίτη έως Σάββατο: 09:00 – 14:00
  • Κυριακή: 11:00 – 14:00
  • Τετάρτη: 18:00 – 20:00
  • Κάθε Δευτέρα παραμένει κλειστό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2721021219

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s