Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ)

Το ΚΕΔΒ ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1946 ως ΚΕΔ με έδρα το Γουδί ενώ την 1 η Μαΐου του ιδίου έτους μετεγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο«ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ»στο Χαιδάρι το οποίο παρέλαβε από την 3η Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ» η οποία στρατωνιζόταν προσωρι­νά εκεί από τις αρχές του 1945. Τα ιστορικά του κτήρια είχαν κατασκευαστεί προπολεμι­κά τα έτη 1938  1940, τα οποία είχαν με­τατραπεί από τους Γερμανούς σε φυλακές, χώρο βασανιστηρίων και προθάλαμο εκτέ­λεσης για τους Έλληνες πατριώτες και για τον λόγο αυτό υπέστησαν αρκετές ζημιές, οι οποίες όμως με αρκετή προσπάθεια αποκα­ταστάθηκαν. Το έτος 1965 μετονομάστηκε σε Συγκρότημα Διαβιβάσεων (ΣΥΔ) ενώ το έτος 1971 έλαβε την τελική ονομασία ΚΕΔΒ, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.  Την 1 Ιουλίου 2005 μετεγκαταστάθη­κε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» (Καλαμάτα) όπου εδρεύει έως σήμερα. Το Στρατόπεδο κατασκευάσθηκε μετά τους σεισμούς του 1986 και στέγαζε από τον Μάρτιο του 1989 το 9ο Σύνταγμα Πε­ζικού που λειτουργούσε ως KEN.

Το ΚΕΔΒ, που είναι εγκατεστημένο στις βορειοανατολικές παρυφές της Κα­λαμάτας, είναι, επιπέδου ισοδυνάμου Συ­ντάγματος, διοικητικά και οικονομικά ανε­ξάρτητο και υπάγεται οργανικά και διοικητι­κά στη Διεύθυνση Διαβιβάσεων του ΓΕΣ.

Αποστολή

Να εκτελεί τη βασική και ειδική εκπαί­δευση των ΕΠ.ΟΠ και των κληρωτών οπλιτών Διαβιβάσεων.

Οργάνωση

Για την εκπλήρωση της αποστολής του το ΚΕΔΒ, είναι κατάλληλα οργανωμένο και περιλαμβάνει τη Διοίκηση, το Επιτελείο, το Λόχο Δκσεως και 2 Τάγματα Εκπαιδεύσεως.

Εκπαίδευση

Στο ΚΕΔΒ διεξάγεται η βασική και ειδική εκπαίδευση ΕΠΟΠ και νεοσύλλεκτων οπλιτών.  Ειδικότερα, η εκπαίδευση έχει ως ακολούθως:

 • Εκπαίδευση Επαγγελματιών Οπλι­τών (ΕΠ.ΟΠ): Βασική Εκπαίδευση, Σχολείο Μαχητή, Ειδική Εκπαίδευση.
 • Εκπαίδευση Κληρωτών: Βασική Εκπαίδευση, Σχολείο Μαχητή, Ειδική Εκπαίδευση.
 • Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΚΕΔΒ:  Για την εκπαίδευση χρησιμοποιούνται Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί.
 • Εκπαιδευτικές Εγκαταστάσεις:  Η ειδική εκπαίδευση πραγματοποιείται σε 2 κτίρια, όπου έχουν οργανωθεί και εξοπλι­σθεί κατάλληλα αίθουσες εκπαιδεύσεως.

Επιπλέον υπάρχουν οι παρακάτω εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις:

 • Πεδίο Βολής Ελαφρών Όπλων και Χειροβομβίδας.
 • Στίβος Μάχης
 • Αίθουσα Εξομοιωτή Βολής

Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΔΒ περιλαμβά­νουν το Διοικητήριο, 5 κτίρια στρατωνισμού, 2 κτίρια αιθουσών εκπαιδεύσεως, αποθήκες, μαγειρεία – εστιατόρια, ΚΨΜ, Αρτοποιεία, Ιατρείο-Αναρρωτήριο, Ιερό Ναό Αγίου Γε­ωργίου και χώρο άσκησης – αθλοπαιδιών.

Διάφορες Εκδηλώσεις

To ΚΕΔΒ συμμετέχει με τιμητικά αγή­ματα και τμήματα παρελάσεως σε εθνικές, θρησκευτικές και τοπικές επετείους. Πραγματοποιεί στα πλαίσια της ψυχα­γωγίας των οπλιτών βραδιές οπλίτη και θεατρικές παραστάσεις. Οργανώνει αθλητικούς αγώνες ΕΔ-ΣΑ στην πόλη της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδί­ου «Ξενοκράτης» συμμετέχει στην πυ­ρόσβεση και επιτήρηση των καμένων εκτάσεων καθώς και στην πρόληψη των πυρκαγιών με την εκπομπή περιπόλων δασοπροστασίας.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφο­ράς του Στρατού Ξηράς το ΚΕΔΒ έχει συμμετάσχει:

 • Με τμήματα αρωγής στις πυρόπληκτες περιοχές του Ν. Μεσσηνίας.
 • Με τη διμοιρία αποκατάστασης δασών, στην εκκαθάριση των καμένων περιο­χών, ρεμάτων και στην δημιουργία τεχνι­τών φραγμάτων.
 • Στον καθαρισμό των ακτών του Δή­μου Καλαμάτας
 • Σε αιμοδοσία σε κάθε κατάταξη νεοσύλλεκτων οπλιτών.
 • Με την επίσκεψη ιατρικής ομάδας, σε συνεργασία με το 411 ΓΣΝ Τριπόλεως, σε ακριτικές περιοχές του Νομού Μεσσηνί­ας, για εξέταση των κατοίκων.

Εμβλημα

Το έμβλημα του ΚΕΔΒ παριστά δύο λευκά περιστέρια, να πετούν προς δύο αντίθετες κα­τευθύνσεις μέσα σε μπλε φόντο συμβολίζοντας έναν από τους παλαιότερους τρόπους αποστο­λής και λήψης μηνυμάτων. Το θέμα είναι παρμέ­νο από το Βιβλίο «Γέννησις» (8-10-11) όταν ο Νώε «εξαπέστειλε την περιστεράν».

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ)

 1. Γειά σας!

  Το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης λέγεται «Γένεσις», όχι ΅Γέννησις».

  Παλιός διαβιβαστής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.