Υποπολυβόλο Sten MkI / MkII / MkIII / MkV

Τα υποπολυβόλα  Sten διατέθηκαν αρχικά από τους Βρετανούς στις ελληνικές δυνάµεις που είχαν διαφύγει  στη Μέση Ανατολή, ενώ οι χορηγήσεις συνεχίστηκαν και µετά την απελευθέρωση της Ελ- λάδας. Στον Ελληνικό Στρατό έφεραν  την επίσηµη ονοµασία «Αυτόµατη αραβίδα Στεν των 9 χιλ.» και κατά τη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε η αντικατάστα- σή τους από τα αµερικανικά Thompson και Μ3. Το Sten MkI σχεδιάστηκε το 1940 στο Βασιλικό Εργοστάσιο Φορητών Όπλων του Ένφιλντ (Royal Small  Arms Factory, Enfield) από τον Ταγµατάρχη Σέφερντ (Shepherd) και τον Τούριν (Tu- rin) και η ονοµασία του προέρχεται από τα αρχικά γράµµατα των λέξεων Shepherd, Turin και Enfield. Υιοθετήθηκε από τον Βρετανικό Στρατό και την Αεροπορία  και άρχισε να διατίθεται από το 1941. Ο µηχανισµός και η κατασκευή του όπλου ήταν ιδιαίτερα απλοποιηµένα και το κόστος παραγωγής  χαµηλό. Συνολικά, παράχθηκαν  περί τα 100.000 όπλα αυτού του τύπου. Το 1942 ξεκίνησε η παραγωγή του Sten MkII. Αυτό ήταν απλούστερο στην κατασκευή και µικρότερο από  το MkI και παράχθηκαν  συνολικά περί τα 3.500.000 όπλα στην Αγγλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Αργότερα, ξεκίνησε η κατασκευή του MkIIS, το οποίο αποτελούσε παραλλαγή του MkII, και έφερε σιγαστήρα. Επιπλέον, από το 1943 έως το 1944, κατασκευάστηκε στη Βρετανία και στον Καναδά το MkIII, το οποίο  δεν  διέφερε σηµαντικά από τα προηγούµενα µοντέλα. Η τελευταία έκδοση  τού όπλου άρχισε να παράγεται το 1944 και ονοµάστηκε MkV. Ήταν όµοιο σχεδόν µε το  MkII, η κατασκευή του, όµως, ήταν περισσότερο επιµεληµένη. Την ίδια περίοδο, παράχθηκε και περιορισµένος αριθµός MkVI, τα οποία έφεραν σιγαστήρα και ήταν σχεδόν όµοια µε τα MkIIS.

Λειτουργία – Περιγραφή

Όλοι οι τύποι του Sten λειτουργούν µε το σύστηµα της απλής οπισθοδρόµησης. Ο µοχλός όπλισης βρίσκεται στο δεξιό µέρος και η υποδοχή  του γεµιστήρα στο αριστερό µέρος του όπλου. Από τον Ελληνικό Στρατό χρησιµοποιήθηκαν τα MkI, MkII, MkIII και MkV, σε µεγαλύτερες ποσότητες όµως διατίθεντο τα MkII. Το MkI φέρει σταθερή κάνη, περικάνιο, λοξότµητο φλογοκρύπτη, ξύλινο ξυστό µε ανα- διπλούµενη λαβή και µεταλλικό κοντάκιο. Το MkII δεν φέρει περικάνιο, ούτε ξύλινο ξυστό. Το MkIII δεν φέρει ξύλινο ξυστό, ενώ η θήκη του κλείστρου περιβάλλει την κάνη σε όλο το µήκος της.  Τέλος, το MkV φέρει  ξύλινο κοντάκιο, εµπρόσθιο  σκοπευτικό όµοιο µε του τυφεκίου Νο4 και δύναται να φέρει την ξιφολόγχη του παραπάνω τυφεκίου. Στην υποδοχή  τού γεµιστήρα των όπλων αναγράφονται ο τύπος και ο αριθµός µητρώου τους. Όσα κατασκευάστηκαν στον Καναδά είναι πιθανό να φέρουν την ένδειξη «LONG BRANCH».

STEN  MkI STEN  MkII STEN  MkIII STEN  MkV
Μήκος: 895 mm 762 mm 762 mm 762 mm
Μήκος κάνης: 196 mm 196 mm 196 mm 196 mm
Βάρος (άδειο): 3,3 kgr 2,99 kgr 3,22 kgr 3,9 kgr
Τροφοδοσία: Γεµιστήρας 32 φυσιγγίων Γεµιστήρας 32 φυσιγγίων Γεµιστήρας 32 φυσιγγίων Γεµιστήρας 32 φυσιγγίων
Ραβδώσεις: 6 δεξιόστροφες 2 ή 6 δεξιόστροφες 6 δεξιόστροφες 6 δεξιόστροφες
Φυσίγγιο: 9 mm Para 9 mm Para 9 mm Para 9 mm Para
Αρχ. Ταχύτητα: 381 m/s 381 m/s 381 m/s 381 m/s
Κατασκευαστής: Royal Ordnance Factory/Birmingham Small Arms Royal Ordnance Factory/Birmingham Small Arms Lines / Long Branch Royal Ordnance Factory/Birmingham Small Arms
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s