307 ΤΣΥΑΥ

Το 307 ΤΣΥΑΥ συγκροτήθηκε στις 8 Απριλίου 1974 με τη συγχώνευση των 23 ΣΕΑΣ (Θεσσαλονίκης), 24 ΣΕΑΣ (Βόλος) και 25 ΤΕΑΣ (Αγρίνιο). Τα ΣΕΑΣ λειτουργούσαν στις έδρες των Μονάδων Αεροπορίας Στρατού (ΜΑΣ) με διοικητή αξιωματικό του Τεχνικού Σώματος. Το 307 ΤΣΥΑΥ ως Τάγμα Συντηρήσεως Αεροπορικού Υλικού άρχισε τη λειτουργία του στις 22 Οκτωβρίου 1974. Κύριος λόγος συγκροτήσεως ήταν η αδυναμία των ανεξαρτήτων ΣΕΑΣ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συντηρήσεως του αυξανόμενου αεροπορικού υλικού. Ήταν στατική Μονάδα του Τεχνικού, διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη και η μόνη στην Ελλάδα που συντηρούσε και επισκεύαζε αεροπορικό υλικό, με έδρα στο 30ο χιλ της Εθνικής οδού Βόλου – Λαρίσης πλησίον του χωριού Στεφανοβικείου του νομού Μαγνησίας.

Μέχρι το 1976 το 4ο – 5ο κλιμάκιο για ορισμένα αεροσκάφη – ελικόπτερα εκτελούνταν υπό μορφή IRAN (INSPECT – REPAIR AS NECESSARY) από το 202 ΚΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας. Για την υποστήριξη του ΚΕΑ το 1975 είχε ιδρυθεί  κλιμάκιο, το οποίο με διαταγή της Διεύθυνσης Τεχνικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΤΧ) έγινε όργανο του 307 ΤΣΥΑΥ με αποστολή τον ανεφοδιασμό του ΚΕΑ και την παρακολούθηση των εξ εμπορίου παραγγελμένων υλικών. Επειδή το ΚΕΑ αντιμετώπιζε προβλήματα φόρτου, από το 1977 το 307 ΤΣΥΑΥ εκτελούσε και αυτό μέρος των IRAN των ελικοπτέρων, εν αναμονή αναλήψεως των εργασιών επιπέδου συντηρήσεως βάσεως από την τότε ιδρυόμενη ΕΑΒ Α.Ε.

Από το 1981 καθορίσθηκε αντί της IRAN η PDM (PROGRAMMED DEPORT MAINTENANCE). Αυτή περιλάμβανε πολλές επισκευές επί των αντικαταστάσεων που προέβλεπε η IRAN και εκτελούνταν κατά βάση από την ΕΑΒ Α.Ε. Το υπερβολικό κόστος των RDM και η ασυνέπεια της ΕΑΒ Α.Ε επί του χρόνου παραδόσεως οδήγησαν στην ανάληψη της RDM το 1987 αποκλειστικά από το 307 ΤΣΥΑΥ. Για την ΕΑΒ Α.Ε παρέμεινε μόνο η εκτέλεση των γενικών επισκευών (Overhaul) των κινητήρων και των δυναμικών συγκροτημάτων.

Η αναδιοργάνωση της Μονάδας σε Συγκρότημα την 29η Σεπτεμβρίου 1995 ήταν απόρροια των διαρκώς αυξανομένων αναγκών συντηρήσεως, μετά από ανάληψη συντηρήσεως του συνόλου των ελικοπτέρων CHINOOK καθώς και την παραλαβή των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 (APACHE).

Αποστολή

Αποστολή του 307 ΤΣΥΑΥ είναι:

  • Η εκτέλεση ενδιάμεσης συντήρησης (AVIM) στα Αεροσκάφη και Ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού.
  • Η εκτέλεση προγραμματισμένης συντήρησης Βάσεως (PDM) καθώς και επιθεωρήσεις 1200 ωρών.
  • Η παροχή τεχνικής εκπαίδευσης στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό σε ανάλογες ειδικότητες για τη συντήρηση του αεροπορικού υλικού.

Επιπλέον το Συγκρότημα:

  • Εκτελεί δοκιμαστικές πτήσεις συντηρήσεως αεροσκαφών – ελικοπτέρων.
  • Διατηρεί την μοναδική τεχνική βιβλιοθήκη αεροπορικού υλικού του Τεχνικού Σώματος που απαριθμεί 3.000 τεχνικές οδηγίες.
  • Μελετά και εφαρμόζει εγκεκριμένες από το ΓΕΣ/ΔΤΧ τεχνικές οδηγίες και τροποποιήσεις επί των Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.
  • Τηρεί σε ετοιμότητα και εκπέμπει, εφόσον απαιτείται, ΚΕΟ για την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων των ΜΑΣ με το οργανικό ελικόπτερο UH-1H ES 629.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s