Οι Δυνάμεις Πεζοναυτών είναι ένας σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού που υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και έχει αποστολή την εκτέλεση αποβατικών αποστολών με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά μέσα Ειδικών Δυνάμεων. Πολλά τμήματα της εκπαίδευσης είναι παρόμοια με αυτά των Δυνάμεων Καταδρομών.

Η 32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) αποτελεί το μοναδικό σχηματισμό Πεζοναυτών στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) και ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1919 στη Πρέβεζα.

dynameis_pezonaytwn_02
Διακριτικά Πεζοναυτών

Στη 32 ΤΑΞ ΠΝ «Mοράβας» με έδρα το Βόλο, ανήκουν οι παρακάτω υπομονάδες :

  • ΛΣ/32ης ΤAΞ ΠΝ (Λόχος Διοικήσεως της 32ης ΤΑΞ ΠΝ)
  • 505 ΤΠΝ (505 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 521 ΤΠΝ (521 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 575 ΤΠΝ (575 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 32 ΙΜΑ Π/Ν (32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών). Αποτελείται από τέσσερις Ίλες με συνολικά 17 άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5.
  • 32 ΜΠΠ Π/Ν (32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού Πεζοναυτών). Η υπομονάδα αποτελείται από τη Πυροβολαρχία Διοικήσεως και τρεις Πυροβολαρχίες με 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Oto Melara Mod 56.
  • 32 ΛΜΧ Π/Ν (32 Λόχος Μηχανικού Πεζοναυτών)
  • 32 ΠΕΑ/ΑΠ (32 Πυροβολαρχία Ελαφρού/Αντι-Αεροπορικού Πυροβολικού)
  • 32 ΛΔΒ (32 Λόχος Διαβιβάσεων)
  • 32 TYΠ (32 Τάγμα Υποστήριξης)

Το έμβλημα των Δυνάμεων Πεζοναυτών έχει κύριο στοιχείο το μυθικό πλοίο «ΑΡΓΩ», το πλοίο που ο Ιάσονας χρησιμοποιήσε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και το σύμβολο των αποβατικών και αμφίβιων επιχειρήσεων των πεζοναυτών. Το έβμλημα φέρει επίσης το ρητό «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ» (Χρειάζεται Θάρρος). Είναι μέρος από μία φράση από τον Οδυσσέα. Τη φράση αυτή την είπε η Θεά Αθηνά στους Έλληνες πολιορκητές της Τροίας όταν σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους. Η φράση ήταν: Θαρσείν χρη τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον, που μπορούμε να το μεταφράσουμε στα Νέα Ελληνικά ως «χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

dynameis_pezonaytwn_04

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.