Σχολή Τεθωρακισμένων

Η Σχολή Τεθωρακισμένων εδρεύει στον Αυλώνα Αττικής, είναι στρατιωτική μονάδα επιπέδου συντάγματος, διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη και υπάγεται (από 1 Ιουλίου 2008), οργανικά και διοικητικά στη Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΤ).

Τον Αύγουστο του 1861 ιδρύθηκε και οργανώθηκε εκπαιδευτικό Κέντρο Ιππικού με την επωνυμία «Ιπποδρόμιο Φρουράς Αθηνών», με έδρα την Αθήνα, το οποίο μετονομάσθηκε το 1926 σε «Σχολή Εφαρ­μογής Ιππικού».

Το 1935 συγκροτήθηκε η Σχολή Εφέ­δρων Αξιωματικών με έδρα την Αθήνα και η οποία το 1937 εντάχθηκε στη Σχολή Εφαρμογής Ιππικού με έδρα τη Λάρισα.

Το Δεκέμβριο του 1940 συγκροτήθηκε η Σχολή Αρμάτων σε αντικατάσταση της Σχολής Εφαρμογής Ιππικού, με έδρα την Αθήνα.

Το 1945, όταν ιδρύθηκε το Όπλο «Ιππικό- Τεθωρακισμένα», λειτούρ­γησε η «Σχολή Τεθωρακισμένων», προερ­χόμενη από την τέως Πτέρυγα Τεθωρακι­σμένων του Γενικού Κέντρου Εκπαιδεύσε­ως Αξιωματικών (ΓΚΕΑ).

Το 1946, συγκροτείται το Κέντρο Εκ­παιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤ) στο Γουδί, στο οποίο ενσωματώθηκε και η Σχο­λή Τεθωρακισμένων. Μετά τη συγκρότησή του μεταφέρθηκε στις Αχαρνές.

Το 1954, το ΚΕΤ μεταστάθμευσε στο Γουδί, όπου ανασυγκροτήθηκε. Το 1971 μετονομάζεται σε ΚΕΤΘ. Η Σχολή παραμέ­νει ενταγμένη στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων με την ονομασία «Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων» (ΣΑΤΘ).

Το έτος 1975 το ΚΕΤΘ και η Σχολή μετασταθμέυουν στο Στρατόπεδο «Επιλάρ­χου Γεώργιου Μελίδη» στον Αυλώνα Αττι­κής όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Τον Απρίλιο του 2008 αποφασίζεται η μετονομασία της σε «Σχολή Τεθωρακισμένων» και η ανεξαρτητοποίηση της από το ΚΕΤΘ.  Από 1 Ιουλίου 2008 υπάγεται οργανικά και διοικητικά στη Διεύθυνση Ιππικού- Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελεί­ου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΤ).

Αποστολή

Η αποστολή της Σχολής είναι:

 • Η παροχή εκπαίδευσης σε Αξιωματι­κούς – Μονίμους Υπαξιωματικούς ΤΘ και λοιπών Όπλων – Σωμάτων
 • Ο σχολιασμός, ανάπτυξη και σύ­νταξη των στρατιωτικών που αφορούν τα Τεθω­ρακισμένα και των διαδικασιών για την εκ­παίδευση του προσωπικού.

Εκπαίδευση

Στη Σχολή εκπαιδεύονται στελέχη του Όπλου των Τεθωρακισμένων, από το βαθ­μό του Λοχία μέχρι και του Ιλάρχου σε τακτά χρονικά διαστήματα της σταδιοδρομίας τους. Ετσι, λειτουργούν τα εξής τμήματα:

 • Ενιαίο Τμήμα Προκεχωρημένης Εκ­παίδευσης ΠΖ-ΤΘ.
 • Τμήμα Αρχιτεχνιτών ΤΘ.
 • Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης (Αν- θλχοι ΣΣΕ).
 • Τμήμα Διοικητικών Ανθυπασπιστών ΤΘ.
 • Τμήμα Τεχνικών Ανθυπασπιστών ΤΘ.
 •  Τμήμα Γυναικών Ανθυπασπιστών ΤΘ.
 • Σχολείο Αναγνωριστών.
 • Τμήμα Λοχιών ΤΘ (Διοικητικοί- Τε­χνικοί).
 • Τμήμα ΥΕΑ ΤΘ.
 • Τμήμα Εφέδρων Αξιωματικών ΤΘ.
 • Τμήμα Μηχανοδήγησης Ανθυπολο­χαγών ΠΖ – ΜΧ – ΔΒ.
 • Τμήμα Μηχανοδήγησης Διοικητι­κών Μονίμων Λοχιών λοιπών Όπλων-  Σωμάτων.
 • Τμήμα Μηχανοδήγησης Τεχνιτών- Φροντιστών Μονίμων Λοχιών λοιπών Όπλων – Σωμάτων.
 • Τμήμα Μηχανοδήγησης ΔΕΑ ΠΖ.

Για την εκτέλεση του έργου της, τοποθετούνται στη Σχολή έμπειροι Αξιωμα­τικοί – Υπαξιωματικοί από το ΓΕΣ/ΔΠΖ και ΓΕΣ/ΔΙΤ.  Για τη συμπλήρωση των ειδικών γνώσεων των εκπαιδευομέ νων, χρησιμοποιούνται εκπαιδευτές και από άλλα Όπλα και Σώματα καθώς και Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμε-ων. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις και διαλέξεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Εμβλημα

Η Σχολή Τεθωρακισμένων έχει ως έμβλημα το αντίστοιχο του ΚΕΤΘ, το οποίο συνθέτουν οι χιαστί σπάθες με το πέταλο του αλόγου και το άρμα μάχης, τα οποία συμβολίζουν την εξέλιξη του Όπλου, από το παλαιό Ιππικό στο σύγχρονο Όπλο των Τεθωρακισμένων.

Στο άνω μέρος, αναγράφεται το αρχαίο ελληνικό ρητό «ΟΠΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ», φράση η οποία δεν αποτελεί απλά ένα συμβολισμό, αλλά το φάρο για την αποστολή και το έργο του Αξιωματικού και κάθε οπλίτη των Τεθωρακισμένων.

Το χρώμα τους εμβλήματος είναι το πράσινο, που αποτελεί άλλωστε και το χρώμα του όπλου των Τεθωρακισμένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s