ΣΔΑΜ

Στην Αγία Παρασκευή Αττικής βρίσκεται η ΣΔΑΜ (Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Είναι η κύρια μονάδα υποστήριξης συστημάτων διοικήσεως και ελέγχου για την επιχειρησιακή διοίκηση και επιχειρησιακό έλεγχο όλων των μονάδων και υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτές τις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται και πολλές συμμαχικές δραστηριότητες.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων ξεκίνησε το 1955 με προδιαγραφές αντιμετώπισης πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου. Ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είχε και την ιδιότητα του COMEDEAST (Commander, Eastern Mediterranean Area – Διοικητής Ανατολικής Μεσογείου) για όλες τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

 

sdam_02

Σήμερα υπάρχουν αυτόνομες υπόγειες εγκαταστάσεις για τη διεύθυνση και έλεγχο των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και το Αρχηγείου Στόλου – Κέντρο Επιχειρήσεων (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) αλλά και των υποσυστημάτων του ACS CIS.

sdam_03

Η μονάδα αποτελείται από τις παρακάτω διευθύνσεις.

  • Διεύθυνση Επιχειρήσεων
  • Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης
  • Διεύθυνση Διοικήσεως
  • Διεύθυνση Οικονομικής Μέριμνας & Εφοδιασμού

Και το έμβλημα της είναι ο χάρτης της Ελλάδας με μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στραμμένα προς την Ανατολική Μεσόγειο και ένα κόκκινο σημάδι στην περιοχή της ΣΔΑΜ που αναπαριστά το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s