Πεζικό (ΠΖ)

Η αποστολή του Πεζικού είναι να µάχεται µε πυρά, ελιγµό και κίνηση κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οποιοδήποτε έδαφος, ηµέρα και νύχτα, να κατακτά το έδαφος, να καταστρέφει ή να αιχµαλωτίζει τον εχθρό, να τον εκδιώκει από τις θέσεις του και να εξασφαλίζει τη διατήρηση του εδάφους, που έχει καταλάβει, αποκρούοντας την έφοδο του εχθρού µε πυρά, αγώνα εκ του συστάδην και αντεπιθέσεις.

Χαρακτηριστικά

Το ΠΖ είναι όπλο του εκ του συστάδην αγώνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ευκαµψία, η συνοχή και η ικανότητα να µάχεται σε κάθε είδος εδάφους, για µεγάλο χρονικό διάστηµα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ηµέρα και νύχτα.

 Το κύριο χαρακτηριστικό των µονάδων ΠΖ είναι η ικανότητά τους να κινούνται και να µάχονται πεζή ή µε τη χρησιµοποίηση των εκάστοτε µέσων κίνησης που τους διατίθενται, σε οποιοδήποτε έδαφος και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Όταν τους διατεθούν τα αντίστοιχα µεταφορικά µέσα του Στρατού (ελικόπτερα), του Ναυτικού(πλοία-σκάφη) ή της Αεροπορίας(Α/Φ), τότε µπορούν να εκτελέσουν αεροκίνητες, αµφίβιες και αεραποβατικές επιχειρήσεις. Απαιτείται όµως για αυτό συµπληρωµατική εκπαίδευση.

∆υνατότητες

Το ΠΖ µπορεί:

  1. Να κατακτά και να διατηρεί το έδαφος, εκδιώκοντας τον εχθρό που το κατέχει, µε αγώνα εκ του συστάδην.
  2. Να ελίσσεται σε έδαφος ενδεχοµένως απρόσιτο για τα υπόλοιπα Όπλα.
  3. Να αναπτύσσεται σε λεπτούς και αθέατους σχηµατισµούς, εκµεταλλευόµενο και την ελάχιστη πτυχή του εδάφους, για να προσεγγίσει και να προσβάλει αιφνιδιαστικά τον εχθρό στις θέσεις του.
  4. Να διαθέτει ισχυρή αντιαρµατική (Α-Τ) άµυνα σε µικρές και µεσαίες αποστάσεις, λόγω του εφοδιασµού του µε Α-Τ όπλα.
  5. Το µηχανοκίνητο (Μ/Κ) ΠΖ, εκτός από τις βασικές αποστολές του ΠΖ, µπορεί σε συνεργασία µε τα άρµατα, να συµµετέχει σε αποστολές Τεθωρακισµένων (ΤΘ). Μπορεί επίσης να αποτελεί τη βάση δηµιουργίας ταχυκίνητων συγκροτηµάτων ΠΖ – ΤΘ για την εκτέλεση συγκεκριµένων τακτικών αποστολών.

Περιορισµοί

  1. Όταν το ΠΖ µάχεται πεζή, η ταχυκινησία του κατά τον αγώνα περιορίζεται στη ταχύτητα του πεζού.
  2. Όταν ενεργεί µόνο του, η ικανότητα για ανεξάρτητη ενέργεια είναι περιορισµένη, και για να πετύχει αποφασιστικά αποτελέσµατα πρέπει να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί επαρκώς από µονάδες ελιγµού (ΤΘ), όπλα υποστήριξης (Πυροβολικό (ΠΒ), Μηχανικό (ΜΧ) και ενδεχοµένως από Αεροπορία, Ναυτικό και Πυρηνικό Όπλο (ΠΟ).
  3. Η µαχητική ικανότητα του ΠΖ ελαττώνεται σηµαντικά, όταν ενεργεί συνέχεια και επί µακρό χρόνο σε δύσβατα εδάφη και σε δυσµενείς καιρικές συνθήκες. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο, µετά από µακρές περιόδους αγώνα οι µονάδες ΠΖ να αποσύρονται από το πεδίο της µάχης για αρκετό χρονικό διάστηµα, για ανάπαυση, αναδιοργάνωση και εκπαίδευση.
  4. Το ΠΖ προσβάλλεται εύκολα από τις επιθέσεις της Αεροπορίας και των ΠΟ και ως εκ τούτου, για περιορισµό των συνεπειών, πρέπει να λαµβάνει τα ενδεικνυόµενα µέτρα, όπως: διασπορά, απόκρυψη, παραλλαγή και οργάνωση εδάφους.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s