Πολιτική Εθνικής Αμυνας (ΠΕΑ)

Περιγράφει τις γενικές κατευθύνσεις της εθνικής αμυντικής πολιτικής όπως αυτές καθορίζονται από την κυβέρνηση. Αποτελεί τμήμα της εθνικής στρατηγικής. Αποσκοπεί στον καθορισμό των εθνικών αντικειμενικών σκοπών και την παροχή γενικών κατευθύνσεων ώστε μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυ­ντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής να αναπτυχθεί η αμυντική ισχύς για την υποστήριξη και προαγωγή των εθνικών συμφερόντων.

To ΓΕΕΘΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Γενικών Επιτελείων, υποβάλλει  στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας προτάσεις για την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), με βάση τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη απειλή και τα αμυντικά προβλήματα της χώρας, τη βελτιστοποίηση χρησιμοποίησης των ΕΔ προς εξυπηρέτηση της ΠΕΑ, οι υφιστάμενες απειλές, οι κίνδυνοι και το εν γένει περιβάλλον ασφάλειας, καθώς και την προοπτική αναπτύξεως των Δομών των ΕΔ.

Η σύνταξη της ΠΕΑ αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας και εξ ορισμού αντανακλά την πολιτική της

Υποβάλλεται, για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) και  εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ, μετά από πρόταση του ΥΕΘΑ.

Advertisements

One thought on “Πολιτική Εθνικής Αμυνας (ΠΕΑ)

 1. Απο το πρόγραμμα της ΝΔ 2004. Φυσικά τίποτα απο αυτά δεν έγινε
  Η νέα Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή προσδιοριζόταν απόλυτα συγκεκριμένα και δεσμευτικά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προ των εκλογών, τέθηκε σε άμεση εφαρμογή και εντός τριών μηνών είχε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα στη λειτουργία του κορυφαίου οργανισμού ασφαλείας της χώρας, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.
  Για πρώτη φορά ασκήθηκε πολιτική οικονομικοστρατιωτικής διπλωματίας, με τα συνάντηση στις Βρυξέλλες των δυο υπουργών Άμυνας, Ελλάδας και Τουρκίας στις 17 Μαΐου. Η ανακοίνωση ακύρωσης εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 10 δις δολαρίων, από την πλευρά του Τούρκου υπουργού Άμυνας και μάλιστα μέσα στην έδρα της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση προσέγγισης των δύο χωρών, σε επίπεδο μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η περαιτέρω εμπέδωση του θετικού κλίματος που καταγράφεται στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
  Το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αναθεωρείται στο σύνολο του εντός του Ιουλίου και έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας οργανισμού ασφαλείας έναντι έξωθεν απειλών. Στόχος μας οι δαπάνες για εξοπλισμούς να μειωθούν μέχρι και 25%,αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της μαχητικής ισχύος, χάρη στον εξορθολογισμό των δαπανών και της αμυντικής σχεδίασης.
  Η συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, είναι απόλυτα καθοριστική και σαφώς αναβαθμισμένη σε σχέση με τα όσα επικρατούσαν πριν από τις 7 Μαρτίου 2004. Πρόσθετες δυνάμεις σε ποσοστό μέχρι και 100% του αρχικού αριθμού προσωπικού διατέθηκε άμεσα για τις ανάγκες της ασφάλειας των Ο.Α. Έτσι, ανώτατα στελέχη της ΔΟΕ, σημείωναν ότι «εντός λίγων ημερών επιλύθηκαν ζητήματα που εκκρεμούσαν δύο χρόνια».
  Κατάρτιση νομοσχεδίου-εξπρές «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού ΕΔ και άλλες διατάξεις» , το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και επιλύει χρονίζοντα προβλήματα του μόνιμου και στρατευσίμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και των εν αποστρατεία στελεχών, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι η φροντίδα και η μέριμνα στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τη βάση για την οιανδήποτε μεταρρύθμιση στο χώρο της Άμυνας. Αναγκάστηκε το ΠΑΣΟΚ να ομολογήσει δημοσίως ότι είχε έτοιμο ανάλογο νομοσχέδιο, αλλά δεν… πρόλαβε να το καταθέσει.
  Η διαχείριση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο του σοβαρότερου «θερμού επεισοδίου» που συνέβη τα τελευταία χρόνια, όπως αυτό της εμπλοκής σημαντικών ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα γεγονότα του Κοσόβου τον περασμένο Μάρτιο, είχε καθοριστική εξέλιξη στην απολύτως θετική έκβαση του επεισοδίου.
  Για τη δημιουργία συνθηκών μέγιστης ασφαλείας εντός των χώρων όπου υπηρετεί , εργάζεται και διαβιεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργήθηκαν και ανέλαβαν άμεσα έργο, κοινές ομάδες στελεχών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει καταγραφή και εν συνεχεία απάλειψη των σημείων που δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s