Η δομή και η οργάνωση των μονάδων καταδρομών πέρασαν από πολλά στάδια μέχρι να καταλήξουν στη σημερινή μορφή:

Το 1955 συγκροτήθηκε η Σχολή Αλεξιπτωτιστών  και εγκαταστάθηκε στη παραλία Ασπροπύργου όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Το 1956 μεταφέρθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών από τη Βουλιαγμένη στην Ν. Πέραμο Αττικής (Μεγάλο Πεύκο και ονομάστηκε  Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).
Το 1957 διαλύθηκαν η Διεύθυνση Δυνάμεων Καταδρομών στο ΓΕΣ και η Διοίκηση  Καταδρομών  στη Στρατιά και συγκροτήθηκε  η Διοίκηση  Καταδρομών στο ΓΕΣ , με αρμοδιότητες ταυτόχρονα και σχηματισμού ενός Τακτικού Επιτελείου Δυνάμεων Καταδρομών (ΤΕ/ΔΚ) ,με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συγκροτήθηκε επίσης το Πειραματικό Κέντρο Μονάδων Καταδρομών στο στρατόπεδο Ασπροπύργου.
Το 1959 συγκροτήθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Το 1961 οργανώθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα – Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ)  στον Όλυμπο, αντί του Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων στο Βέρμιο.
Το 1962 μετονομάστηκε το  ΤΕ/ΔΚ σε 1η Τακτική Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών ( 1η ΤΔ/ΔΚ ).
Το 1963 αναδιοργανώθηκε η Σχολή Αλεξιπτωτιστών   σε Απόσπασμα  Αλεξιπτωτιστών  με ανάθεση σε αυτό πολεμικών αποστολών. Διαλύθηκε το  Κέντρο Εκπαίδευσης Καταδρομών του Γ’ ΣΣ και συγκροτήθηκε το  Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου  (ΚΕΑΠ). Αναδιοργανώθηκε η Γ’ Μοίρα Καταδρομών σε  Γ’ Μοίρα Αμφίβιων  Καταδρομών ( Γ’ ΜΑΚ ).
Το 1965 συγκροτήθηκαν οι 1η και 2η Μοίρες  Αλεξιπτωτιστών  ( ΜΑΛ ), η 2η Τακτική Διοίκηση Καταδρομών ( 2η ΤΔ/ΔΚ ) και σε αυτή τέθηκαν υπό διοίκηση  οι δύο ΜΑΛ. Αναδιοργανώθηκε το 480 Τάγμα Διαβιβάσεων και το Απόσπασμα  Αλεξιπτωτιστών που ονομάστηκε και πάλι  Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Το 1967 μετονομάστηκε η  1η ΤΔ/ΔΚ σε 1ο Σύνταγμα Καταδρομών (1ο ΣΚΔ ) με τις Β’ , Γ’ και Ε’ Μοίρες Καταδρομών και η 2η ΤΔ/ΔΚ σε 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών ( 2ο ΣΑΛ ) με τις 1η και 2η ΜΑΛ.
Το 1968 συγκροτήθηκε η Α’ Μοίρα Αμφίβιων  Καταδρομών ( Α’ ΜΑΚ ) υπό τη Διοίκηση Καταδρομών ( ΔΚΔ ).
Το 1976 εντάχθηκε  στη ΔΚΔ το 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών.
Το 1978 διαχωρίστηκε η ΔΚΔ σε  Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων  ( ΔΕΔ ) στο ΓΕΣ και σε  3η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων  ( ΙΙΙ ΜΕΔ) με ταυτόχρονη μετονομασία όλων των συγκροτημάτων και μονάδων σε  «ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ».
Το 1988 διαλύθηκε η ΙΙΙ ΜΕΔ και συγκροτήθηκαν η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ( 32 ΤΑΞΠ/Ν ) και το 13ο Σύνταγμα Αμφίβιων  Καταδρομών ( 13ο ΣΑΚ ) με τις δυο ΜΑΚ , Α’ και  Γ’.
Το 1997 συγκροτήθηκε η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων  Καταδρομών ( Ζ’ ΜΑΚ ) ως δύναμη άμεσης επέμβασης, και το ΕΤΑ αποσπάστηκε από τη  Σχολή Αλεξιπτωτιστών και εντάχθηκε  στο 13ο ΣΑΚ.
Το 1998 το σύνολο των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων υπήχθη στο  Β’ ΣΣ ως μέρος της Δύναμης  Ταχείας Επέμβασης ( ΔΤΕ )
Το 2001 το 13ο ΣΑΚ αναδιοργανώθηκε σε Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων και ονομάσθηκε σε  Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων  ( 13η ΔΕΕ ).

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.